
LED-y wygrywają z żarówkami na wszystkich polach
28 grudnia 2017, 19:02W latach 2012-2013 amerykański Departament Energii opublikował trzy części raportu „Life-Cycle Assesment of Energy and Evironmental Impacts of LED Lighting Products”. Porównuje on całkowity wpływ na środowisko LED-ów z roku 2012, LED-ów przewidywanych na rok 2017 oraz żarówek (lamp żarowych) i kompaktowych świetlówek (CFL - kompaktowych lamp fluorescencyjnych).

Ocet z borówek amerykańskich poprawia pamięć, przynajmniej u myszy
20 grudnia 2017, 15:32Ocet z borówek amerykańskich (Vaccinium corymbosum) poprawia funkcjonowanie poznawcze myszy z amnezją wywołaną skopolaminą.

Gorąca herbata wydaje się chronić przed jaskrą
15 grudnia 2017, 13:30Wypijanie przynajmniej raz dziennie kubka gorącej herbaty koreluje z niższym ryzykiem jaskry.

Co w diecie służy nastrojowi młodszych i starszych dorosłych?
14 grudnia 2017, 10:52Nasz nastrój zależy od tego, co jemy. To, co służy dobremu humorowi młodszych, niekoniecznie pomaga jednak starszym.

Widelec do maskowania odgłosów siorbania
25 października 2017, 11:01Japoński producent makaronu instant opracował widelec, który maskuje odgłosy siorbania.

Budowniczowie Stonehenge jedli zwierzęta pochodzące z rejonów oddalonych o ponad 800 km
20 października 2017, 12:55Twórcy wystawy "Feast! Food at Stonehenge" ujawniają, że budowniczowie megalitycznej struktury jedli zwierzęta sprowadzone z daleka, bo aż z północno-wschodniej Szkocji.

Życie w mieście wpływa na ewolucję myszy
5 października 2017, 13:45Stephen Harris ze State University of New York i Jason Munshi-South z Fordham University postanowili sprawdzić, czy myszy zamieszkujące Nowy Jork różnią się genetycznie od myszy mieszkających na wsi. Innymi słowy, uczeni chcieli się przekonać, czy życie w mieście wpłynęło na procesy ewolucyjne zwierząt.

Bioaktywny związek z kawy opóźnia początek cukrzycy
7 września 2017, 11:53Kafestol, diterpen z kawy, opóźnia wystąpienie cukrzycy typu 2.

Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze
25 sierpnia 2017, 10:33Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.
W restauracji jak na sali operacyjnej
11 sierpnia 2017, 05:12Cała obsługa restauracji D.Kebda w Damanhour w Egipcie nosi stroje chirurgiczne i jednorazowe rękawiczki. Podstawowe serwowane danie to kebda, czyli "kanapka" z grillowaną wątrobą wołową. Właścicielami działającego od lipca biznesu są lekarze.